В Сатовча всички празнуват Деня на чешмата

Днес край 900-те чешми в региона се събраха хиляди семейства

Всички жители на община Сатовча отбелязаха за четвърта поредна година Деня на чешмата и семейството. С решение на общинския съвет празникът на местните хора винаги е в първата събота на месец юли. Затова на 4 юли край 900-те чешми в региона се събират на приказка и пикник хиляди семейства.

В населените места са изградени и функционират над 900 чешми и обособени кътове за почивка към тях. Местните хора имат традиция в летния период да организират срещи на чист въздух и студена вода с близки, приятели и гости. „Празнуваме всички, целта е запазване на добрата традиция, на добрите взаимоотношения и сбирките, които сплотяват хората и семействата", твърдят жителите на село Кочан. Те ще се докоснат до красивата природа в района. Общината издаде и специална брошура за празничния ден. С нея общинското ръководство приканва всички жители и гости на общината да отбележат празника, да дадат добър пример на децата и внуците си, които да съхранят тази отколешна традиция.

Сатовча иска да кандидатства за „Книгата на рекордите Гинес" с многото си чешми. Трябва да се организира преброяването им и да се напишат констативни протоколи, които да се изпратят в централата на Гинес в Лондон. В общината се градят чешми, за да остане знак за даден род или човек. Да има спомен, където всеки преминаващ може да пие бистра вода, да отдъхне от пътуването и да разбере кой и защо е построил чешмата.

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"