Избрани Новини

Българският химн и мюсюлмански песнопения звучаха в хор до Куршум джамия

По време на протестния митинг в Карлово до стълкновения не се стигна

Приключи мюсюлманският протест за Куршум джамия в Карлово и хората се качиха в автобусите, за да отпътуват към родните си места, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

На митинга присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който произнесе молитва на турски език и призова за мир и разбирателство.

Малко след това се създаде известно напрежение, когато едновременно в единия край мюсюлманите пяха религиозни химни след молитвата на Мустафа Хаджи, а от другия край звучеше националният химн, изпълняван от жителите на Карлово.

Мюсюлманите не отговориха на словесните провокации. До размирици в крайна сметка не се стигна. Улицата до Куршум джамия бе осеяна с български национални знамена, звуча националният химн, а полицаи охраняваха събитието.

Протестът бе под мотото "Да спрем унищожаването на храмове в европейска България” и беше подкрепен от Главното мюфтийство. Главният секретар Ахмед Ахмедов определи забраната за провеждането му като проява на антидемократично отношение, а разкопките при Куршум джамия нарече нелегитимни. От мюфтийството са готови да продължат с протестите, не само в Карлово, но все още уточняват по какъв начин да се провеждат те в по-голям мащаб, предаде Дарик.

"Митингът е измислен и има за цел да създаде напрежение между етносите и вероизповеданията в Карлово", заяви по-рано кметът д-р Емил Кабаиванов след като вчера не позволи протестът да се проведе в центъра на града.

Пловдивският административен съд отмени забраната за провеждане на мюсюлмански протест-митинг за Куршум джамия. Кабаиванов обаче е категоричен, че спасителните археологически разкопки на обекта "Куршум джамия" са напълно законни и имат необходимото разрешителнот от Националния археологически институт. Научен ръководител е доц. д-р Маргарита Ваклинова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)