Избрани Новини

Археолозите са доволни от свършената работа на обекта край Мурсалево

Ще се съхранят 3270 кв. м. от площта на селището

Екипът археолози, който направи истински фурор, като проучи част от неолитно селище преди 8 000 хиляди години под автомагистрала "Струма" при кюстендилското село Мурсалево, се изнесе вчера, съобщи ръководителят на групата проф. Васил Николов.

37 специалисти работиха на терена - често в жега и студ. Професорът и хората му са доволни, че след две отсрочки, дадени им от агенция "Пътна ифраструктура", са успели да свършат работата си докрай. Проучени са към 10 декара от праисторическото селище, което е изградено на брега на река Струма върху 20 декара.

От днес по трасето тръгва техниката, за да продължи играждането на аутобана на участъка при Мурсалево, съобщи Труд. Ще се изгражда 600 м от виадукта, изграден е вече надлез към село Драгодан. Между тях ще се прави 8-метров насип, казаха експерти. Междувременно започва изграждането на около 100-метрова подпорна стена, опазваща неолитното селище "Мурсалево", за което АПИ осигури около 7 милиона лева.

Ще се съхранят 3270 кв. м от площта на селището, попадащо в сервитута на "Струма" и там ще има експозиция на открито до самата магистрала. Срокът за изпълнение на стената е 100 календарни дни. Тя ще ограничи насипа до границата на габарита на лявото пътно платно на аутобана и ще запази археологическите структури между тази линия и сервитута на автомагистралата за бъдещо проучване.

Реално спасената площ от праисторическото селище ще е 2500 кв. м. Към 7-8 декара от селището, които са частни имоти, ще бъдат обработвани от собствениците им. Преди архелозите да почнат да копаят, тези имоти били заети от люцерна, казаха местни хора. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)