Избрани Новини

Защитени зони за дивите птици "Кочериново” и "Мещица” вече имат планове за управление

Ливадният дърдавец и червеногърбата сврачка са защитени с документа

Защитените зони за опазване на дивите птици „Кочериново” и „Мещица” са първите с утвърдени планове за управление, съобщи БНР. Документите са изработени с европейски пари, обнародвани са в Държавен вестник и вече са влезли в сила.

Обект на опазване в двете защитени зони са ливадният дърдавец и червеногърбата сврачка, а в "Кочериново" и белият щъркел, както и техните местообитания. 

Общата цел на плана за управление е постигане на състояние на сигурност на видовете птици и на техните местообитания, а специфичните цели са три: опазване и поддържане на популациите им, осигуряване на достатъчни по площ и качество местообитания и осигуряване на устойчиво  стопанисване на земите, горите и водните обекти, чрез подпомагане на природосъобразни  стопански дейности и повишаване на обществената информираност.

Към традиционните забрани, въведени със заповедта за обявяване на двете защитени зони, с утвърдения План за управление се добавят нови три - култивиране на чужди бързорастящи растителни видове, нехарактерни за района, пресушаване на ливадите чрез изграждане на нови  дренажни съоръжения и практикуването на офроуд в ливадите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов