Избрани Новини

Ексфутболист от дупнишко село стана треньор в… английския Уест Хям

Марио Яньов: Мечтите са да се преследват и изпълняват!

Мечтите са да се преследват и изпълняват, а не да си остават само красив мираж, пише zadupnitsa.com. Това е мотото на едно съвсем обикновено момче от дупнишкото село Крайници. Като всяко хлапе още от 1-и клас започва да гони топката в двора на местното училище. Резонно е да започне да играе в местния детски отбор на "Ботев", като на 15 години е вече титуляр и в мъжкия тим, който се подвизава в 4-а дивизия. По-късно преминава във втория дупнишки отбор "Стефанел", с който записва няколко мача и във "В" група. Момчето се казва Марио Яньов, роден на 31 юли 1982 година в Дупница. Порасналото момче е вече на 33.

Съдбата обаче го отвежда в Англия. "Футболът е бил винаги в сърцето ми. От дете съм фен на английския футбол и като всяко хлапе мечтаех за Острова. Като видях, че тази мечта няма да се осъществи, си казах: "Марио, стягай се, футболист не стана, ама треньор на всяка цена трябва да станеш". С английския се справях много добре, но наблегнах още по-упорито да го изучавам и в един прекрасен ден се оказах в Англия на една студентска банка, където започнах да уча за първата треньорска квалификация. И постепенно, месец след месец, година след година, взех лиценз и от миналата година съм лицензиран треньор към Английската футболна асоциация. Продължавам, разбира се, с ученето", споделя Марио. След един мач на Уест Хям до 21 години  успях да се докосна до Лий Бояр и Дий Аштън и в този момент окончателно разбрах, че мястото ми е тук. През март мсец миналата година започнах работа в един местен клуб Роял Фалконс, като помощник-треньор на отбора до 11 години. Играехме в Б дивизия, но успяхме веднага да влезем в А дивизия и през последната година играхме там. Тази дивизия е под шапката на Уест Хям и те непрекъснато следят какво се случва”, допълва Яньов.

От 2 юни тази година Марио Яньов е официално част от Уест Хям. Той продължава работа като треньор в детско-юношеската школа на клуба, както и да учи за следващите степени на треньорското свидетелство. В момента Марио има правото с изкараните курсове да води отбори до 18 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)