Избрани Новини

Цигански командоси влизат в Гърмен и кв. „Орландовци“

Отрядите щели да носят названието - Организация на малцинствата за отбрана от насилие

Цигански командоси влизат в Гърмен, столичния квартал "Орландовци" и останалите места, където има етническо напрежение. Това съобщи Петко Асенов, председател на Националния център за развитие на ромите в България.

"Взехме решението след това, което стана в кв. "Дружба". Първоначално командосите ще бъдат с хладно оръжие, но в момента обсъждаме и други варианти", уточни Асенов, цитиран от "България днес".

Припомняме, преди дни група младежи, най-вероятно "скинари", пребиха трима цигани в столичния автобус №88 в кв. "Дружба".

Неправителствената организация е възродила идеята, която се появи през 2013 г. като противовес на Гражданските патрули, организирани от Боян Расате. Тогава властите пресякоха организирането на патрулите.

"Сега обаче напрежението е много по-голямо, защото някои хора искат да палят къщи. Да превърнат България в Катуница", коментира Петко Асенов.

Той обясни, че е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов с искане за спешна среща, на която да бъдат обсъдени мерки за гарантиране на сигурността на циганите. Ако това не стане, въоръжените цигански отряди щели да влязат в районите с напрежение, за да патрулират.

"Имаме пълна готовност. Вече ми се обаждат хора от цялата страна. Сред тях има и военни", заяви Асенов.

Командосите щели да бъдат оглавени от боец с няколко мисии в Афганистан. Отрядите щели да носят названието ОМОН - Организация на малцинствата за отбрана от насилие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов