Избрани Новини

Бърза реакция срещу болестта шап по животните тренираха в Кюстендил

Последното констатирано заболяване е било преди четири години

Представители на Европейската комисия обучиха ветеринарни лекари от България и от съседните балкански държави как да реагират срещу болестта шап по животните. Срещата на експертите се състоя в Кюстендил, а целта на обучението е в случай на огнище на шап у нас, да предприемат бързи реакции.

Засега няма опасност за животните у нас да се заразят със шап, казват специалистите. Те припомня, че последното констатирано заболяване е било преди четири години и въпреки това съветват ветеринарните лекари да бъдат бдителни.

“Винаги съществува такава вероятност по границата с Турция”, каза д-р Емил Гъгнев – началник отдел по здравеопазване в ОДБХ- Кюстендил.

По време на семинара ветеринарните лекари направиха симулативни упражнения какво трябва да се направи в случай, че се появи шап по животните. “Забраняваме влизане и излизане на животни, забраняваме движение на продукти от фермата от животински произход”, даде пример д-р Гъгнев.

По време на семинара бяха обсъдени възможности за създаване на национален и местен кризисен щаб, който да координира действията в случай на възникнало огнище, както и да бъде връзка с другите институции на местно ниво, информира още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов