Избрани Новини

Изборно преселение има в село Дъбрава

Със 71 души е нараснало и село Бистрица

Интересна статистика на новорегистрираните по постоянен адрес жители в с. Дъбрава – община Благоевград изплува само няколко месеца преди местните избори, информира struma.com. В последната половин година десетки села из цяла България нараснаха със стотици жители, като тази мода не подмина и община Благоевград. С 328 души се е увеличило населението в китното балканско село Дъбрава, само на 5км. от областния център. Новодомците са се заселили в Дъбрава само в период от 9 месеца – от май 2014 до април 2015 г. Тенденцията е „заразила” още едно благоевградско село – Бистрица. Там населението е нараснало с 71 души, за същия период.

Към момента едва седем от селата на територията на община Благоевград са с пряко избираем кмет, докато по списъци на ГРАО, последно актуализирани на 15. 06. 2015 г., точно 14 малки населени места минават границата от 150 регистрирани с постоянен адрес. Безспорен първенец е с. Бело Поле, където има регистрирани 8415 души.

Не е тайна, че 90% от тях са македонски граждани, които обаче не гласуват. Много от селата, които понастоящем са с кметски наместници, ще трябва сами да избират село началниците си през октомври 2015 г., когато предстоят местните избори. Окончателните списъци с гласоподаватели ще излязат до края на месеца, съобщиха от РИК Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)