Избрани Новини

Вижте каква е петдневната диета, която спира стареенето

Животът

20-06-2015, 17:00

Снимка:

снимка, gotvach

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гуинет Полтроу не издържа диетата за социално слаби

Според учените този режим предпазва от рак и десетки други болести

Петдневна диета със силно ограничени калории удължава живота, като засилва имунната система, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Диетата е разработена от специалисти от университета на Южна Калифорния. Тя ограничава калориите до една трета от нормалното, като набляга на зеленчуковите супи и чая от лайка.

Някои хора е добре да я спазват всеки месец, но за други е достатъчно веднъж на три месеца или на половин година. Определяща е обиколката на талията и здравословното състояние. Същият екип миналата година откри, че гладуването регенерира имунната система и е много полезно за здравето в дългосрочен план. Тъй като за много хора обаче то не е препоръчително, учените са създали диета, която има същия ефект.

"Лично аз пробвах и двете и имитиращата диета е много по-лесна за спазване, а и много безопасна", каза ръководителят на екипа проф. Валтер Лонго.

През първия ден на диетата са разрешени 1090 калории - 10 процента протеини, 56 процента мазнини и 34 процента въглехидрати. От втория до петия ден калориите намаляват до 725 - 9 процента протеини, 44 процента мазнини и 47 процента въглехидрати.

При изпитанията на диетата с хора биомаркерите за остаряване, диабет, рак исърдечносъдови заболявания намалели до три месеца. Телесните им тлъстини също са намалели. Участниците са се хранели нормално 25 дена от месеца, независимо дали хранителните им навици са били добри или лоши.

При изпитанията с мишки диетата е повишила броя на регенеративните стволови клетки в органите им, включително и в мозъка. Там се увеличили новите неврони, допринасящи за по-добра памет и учене. При мишките на средна възраст диетата намалила случаите на рак, възпаленията, забавила загубата на костна маса, подобрила когнитивните способности, засилила имунната система.

Според учените ефектът от диетата се дължи на факта, че намалява хормон, който допринася за растежа и склонността към рак. Тя препрограмира тялото да старее по-бавно.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)