Избрани Новини

Бански самодейци разнасят красотата на местния фолклор по света

Песните на Банско звучаха на фестивала “Лазурни вълни“ в Гърция

Самодейни състави и изпълнители при читалище „Никола Вапцаров-1894“ - Банско взеха участие в Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ в Китен.Директор на фестивала е странджанската народна певица Златка Ставрева. Фестивалът е регистриран в Европейската асоциация на фолклорните фестивали/EAFF/. Жури с председател проф.Лозанка Пейчева – фолклорист и музиколог и членове Янка Рупкина,Дора Барева ,Калиопа Трендафилова,доц.д-р Венци Димов и маестро Стойко Стойков оценяваха художествените качества на съставите и изпълнителите.

За съхранение, развитие и разпространение на българските и международните културни традиции и за отличното си представяне с почетен плакет и грамоти бяха наградени детските фолклорни групи “Банска младост-1"и„Банскамладост 2“ с ръководител иконом Георги Касапинов,танцови формации “Забавление“и и „Веселие“ с хореограф Десислава Баханова и състава за характерни танци с хореограф Райна Асева.

В рамките на фестивала „Атлиманска огърлица“ бе проведен и Седмия Международен фестивал на дружбата, спорта и изкуствата “Розите на България“, където съставите на Банско също участваха и получиха награди. Освен с песни и танци, деца от групата участваха в Международния фестивал на изобразителното и приложно изкуства, където Ева Врачкова получи диплом за трето място. Групите получиха и благодарствено писмо от Росица Димитрова, управител на „VASSI Travel“, която осигури прекрасни условия за незабравима морска ваканция на децата от Банско.

Песните на Банско звучаха и на фестивала “Лазурни вълни“ в слънчева Гърция. Във фестивала взеха участие група „Стар мерак“с ръководител Борис Хаджипопов, фолклорна група“Извор“ с ръководител Йорданка Маркова и младежка фолклорна група „Банскалии“ с ръководител Димитър Касапинов.kiten-001



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов