Избрани Новини

Бойка и Станди са новодомците в Парка за танцуващи мечки, още са плахи

Новините

14-06-2015, 13:52

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

blagoevgrad.utre.bg

Всичко от Автора

27 техни побратими мизерстват в 15 незаконни зоопарка

Голям остава броят на мечките, които живеят в нелицензирани зоопаркове у нас, алармират от фондация "Четири лапи". Към днешна дата те са 27, отглеждани в 15 незаконни обекта в цялата страна.

"Четири лапи“ следят внимателно ситуацията и оказват помощ на зоопарковете, като целта е до 2017 г. в Европа да няма мечки, които се отглеждат в нарушение на законите, съобщи Дарик. От организацията предлагат помощ на зоологическите градини за преместване на мечки, тяхното временно настаняване в някой от петте паркове за мечки на "Четири лапи“ на Стария континент или в зоопаркове, които предлагат по-добри условия. Както и постоянно поемане на грижи за мечките от зоологически градини, чиито управи нямат нужните средства за изграждане на подходящо местообитание и обгрижване на животните.

През изминалата година у нас мечките Наско и Габриела от затворения за ремонт Пловдивски зоопарк бяха настанени в Парка за танцуващи мечки, а тази пролет специалистите на "Четири лапи“ осигуриха транспортирането на трите мечки от Плевенския зоопарк в Добрич, докато клетката им бъде преустроена.

Според управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов, има трайна тенденция за невъзможност зоопарковете да се модернизират, да отглеждат животните в добри местообитания и да изпълняват своето предназначение в обществото.

През миналата седмица в Парка за танцуващи мечки в Белица пристигнаха още двама обитатели. С тях броят на мечките, отглеждани край Белица, вече е 26.

Паркът за танцуващи мечки се намира в полите на Рила, на около 180 км. от София. Общата му площ е 120 декара, разделена на 7 големи сектора, в които са настанени спасените от "Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо животни. Паркът разполага и с два информационни центъра, в които посетителите могат да научат повече за историята на танцуващите мечки у нас.

Двамата най-нови обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица, Бойка и Станди, направиха своите първи стъпки на килима от естествена трева. Първоначално двете животни бяха изключително плахи, но в крайна сметка любопитството надделя и те се престрашиха да направят кратка разходка из новия си дом.

Според ветеринарния лекар на Парка за танцуващи мечки д-р Никола Кирянски, общото здравословно състояние на мечките е задоволително: "Те са изключително спокойни, с голям апетит. Заради постоянната липса на движение са с наднормено тегло - Станди е около 350 кг., а Бойка – 140. Животните са с нарушено покритие на кучешките зъби, като Станди има два счупени горни кучешки зъба, а Бойка – един. Бяха силно опаразитени, но вече получиха медикаменти против вътрешни и външни паразити. И при двамата се наблюдава стереотипно поведение, което се дължи на това, че досега са живяли на недостатъчно пространство.“

Взети са кръвни проби от двете животни, които ще дадат допълнителна информация за здравословното им състояние.

Бойка и Станди пристигнаха в стопанисвания от "Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо парк от Русе през изминалата седмица. Преместването им беше наложително, тъй като условията, при които бяха отглеждани, не отговаряха на законовите изисквания. Те ще бъдат върнати обратно едва след като Община Русе построи зоопарк, който да отговаря на българското и европейско законодателство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов