Избрани Новини

Възможно е да закрият училището в Гърмен

Новините

11-06-2015, 17:27

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

След скорошните събитя хората масово напускали селото

Общинското училище в Гърмен може да бъде закрито през септември. Това каза кметът на община Гърмен Минка Капитанова по време на кръгла маса на тема "Превенция на престъпността и осигуряване безопасност на движението в малките населени места”, която се провежда в град Хисаря.

Минка Капитанова съобщи, че след създалата се ситуация там и ромите, и останалото население се местят и предпочитат да пътуват до Гоце Делчев, където да учат. Това става дори с подстрекателството на родителите – едните ги е страх, а другите не искат.

В момента, ромските деца са преобладаващи в училището. Съотношението е 64% на 36%. Кметът Минка Капитанова е разговаряла и с ръководството на училището и с родители на децата. "Засега проблемът не се решава, освен ако не бъдат премахнати делегираните бюджети”, каза Капитанова.

Проблемът в общината си остава сериозен, все още там има присъствие на жандармерията. От Инициативния комитет на протестиращите е даден ултиматум ако проблемът не се реши, протестът да се премести на 18 юни, на жълтите павета в София.

Минка Капитанова сподели още, че законово трябва да бъде уреден въпроса с раждаемостта на малолетни и непълнолетни момичета от ромски произход. Ако това не може да стане със закон, то трябва да бъде вменена отговорност у родителите към децата им, тъй като засега това е голям проблем.

Тя посочи, че за 5 години в квартал "Кремиковци” в Гърмен са се родили 177 деца. "Едни от превантивните мерки, които общината си е набелязала е съвместно с Агенция "Социално подпомагане” да се правят проверки на място, за да се наблюдава населението и да се организира заедно с Инспекторат по образование сексуалното обучение и култура на тези хора”, каза кметът. Минка Капитанова допълни, че една от превантивните мерки вече е осъществена, а именно поставено е видеонаблюдение на входа на квартал "Кремиковци".

По време на кръглата маса бяха направени редица предложения от представители на полицейския синдикат, които присъстват в Хисаря и от други кметове със сродни проблеми. Предложено бе да се помисли за назначаване на повече полицейски инспектори в самия квартал или изграждане на полицейско управление там, тъй като проблемът зрее от години и засега няма решение.

Необходимо е постоянно полицейско присъствие на терен. По възможност, в тези полицейски направления да бъдат назначавани и роми, предложиха някои, които да могат да овладяват населението.

Капитанова съобщи, че голяма част от населението на квартал „Кремиковци” в момента напускат, но са в гората, където берат гъби и събират вторични суровини. В Община Гърмен живеят 16 000 души, които са разпределени в 16 население места. "Населението е мултиетническо”, каза Минка Капитанова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)