Избрани Новини

Изложба "Здравей ваканция! Ваканция с Кока-Кола!“ откриват в Младежкия дом

Ще се връчат наградите на XX Национален конкурс в Благоевград

Днес в Общински младежки дом – Благоевград от 17.00 часа ще бъде открит ХХ Национален конкурс-изложба „Здравей ваканция! Ваканция с Кока-Кола!“. 20-ото издание на конкурса се провежда съвместно с община Благоевград, Районен инспекторат по образованието – Благоевград, Обединен детски комплекс – Благоевград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата и с генералното спонсорство на “Кока-Кола – България”.

В конкурса имат право на участие деца и ученици от 5 до 17-годишна възраст, като регламентът на изложбата конкурс разпределя младите творци в три възрастови групи. Първата е за деца от 5 до 7 години, втората е от 8 до 12 години, а третата е за таланти от 13 до 17 години. Класирането по регламент е в две категории. Едната е за деца от училища по изкуствата, профилирани паралелки в СОУ, професионални гимназии, школи по изобразително изкуство към ОДК, ЦРД, Центрове по изкуствата и читалища. Втората категория е за деца от детски градини, начални, основни и средни училища, професионални гимназии, ОДК, ЦРД и  ЦУТНТ.

В своите творби малките художници трябва да отразяват случки, събития или теми, които са ги вълнували по време на ваканцията. Участниците могат да използват свободно избрана техника на рисуване и богата гама материали – акварел, графика, колаж, водни бои, темперни бои, молив, флумастер или пастели.

Целта на конкурса е насърчаването на вътрешната потребност за творческа и индивидуална изява на деца и ученици чрез една интересна и привлекателна за тях тема, която да реализират през свободното си време. Най-добрите творби ще бъдат отличени с по 3 големи награди за първо, второ и трето място.  Осигурени са и 5 поощрителни награди – за всяка категория и за всяка възрастова група и за приложно изкуство (пластика, пано, мозайка и др.) в двете категории. Ще бъде връчена и награда за плакат. Не са забравени и ръководителите, които ще получат по една награда в двете категории.

Участниците от Благоевград са 186 деца със 191 творби са от школите в Обединен детски комплекс, Младежкия дом, ІІ ОУ, ІІІ ОУ, VІІ СОУ, VІІІ СОУ, ІХ ОУ, СОУИЧЕ, ОДЗ № 4, ЦДГ № 1, ЦДГ № 6, ЦДГ № 8, и ЦДГ № 12. Тази година в конкурса взеха участие 608 деца от 94 институции и школи, от 43 населени места - 22 области от цялата страна и 1 дете от чужбина /Испания/. Общо изпратените рисунки и пластики, които журито трябва да разгледа и оцени са 636.

От самото си създаване конкурсът се радва на изключително голям интерес, като през последните 10 години в него участват над 10 000 деца.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)