Избрани Новини

Забраниха брането на липа в Дупница

Докато не приключи цъфтежа, никой не може да бере

Кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев издаде заповед, с която се забранява брането на липов цвят и увреждането на декоративна растителност в озеленените площи в Дупница до приключване на цъфтежа, съобщава zadupnitsa.com. На нарушителите ще се съставят актове за административно нарушение, като за увреждане на декоративна растителност съгласно Наредбата за изграждане на опазване на зелената система на територията на общината глобата е в размер от 50 до 5 000 лева.

При ползване на лечебните растения за стопанска дейност в площите, съгласно Закона за лечебните растения, нарушението се наказва с глоба до 5000 лева, а за действия, които водят до увреждане на находищата им, глоба до 3 000 лева или с имуществена санкция до 5 000 лева.

За изпълнението на заповедта ще отговарят Районно управление на полицията и Контролно звено на Община Дупница.
През миналата година звеното състави 14 акта на нарушители с наложени финансови санкции в размер на по 50 лева и конфискация на набраната липова маса.

Тази година в заповедта се включва и декоративната растителност заради зачестилите кражби особено на зеленината и цветята, които се засаждат по проекта "Зелена и достъпна градска среда".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)