Избрани Новини

Андрей Новаков стана най-младият съпредседател на Комисия към ЕвроЛат

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, който бе избран с пълно мнозинство, е първият българин, заемащ такава позиция

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков бе избран за съпредседател на Комисията по устойчиво развитие към Евро-латиноамериканската парламентарна асамблея (ЕвроЛат). 

Новаков е първият българин, който заема такава позиция и е най-младият съпредседател на Комисия в историята на Асамблеята. До избора му се стигна след пълно мнозинство при гласуване по време на днешната пленарна сесия на ЕвроЛат. Тя се проведе в Брюксел и бе открита от зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева и зам.-председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. 

Мандатът на българския евродепуат започва да тече веднага. Веднага след края на изборната процедура Андрей Новаков заяви, че сред приоритетите му ще бъде повишаване фокуса на комисията в работата й по насърчаване използването и разработването на високи технологии и иновации. 

"Иновативният подход и плавното преминаване от традиционна индустрия към креативната икономика има неизмерими ползи. Освен дългосрочна заетост и устойчив ръст, иновациите в икономиката ще ни позволят с по-малко ресурси да създаваме повече добавена стойност", допълни още Новаков в уводните си думи на заседанието, което ръководи. 

Комисията по устойчиво развитие, в чието портфолио освен иновации, технологии и изследвания, обхваща още дейности, свързани с енергетика и околна среда. Тя е една от четирите комисии в ЕвроЛат, наред с комисиите по икономика, социални дейности и сигурност.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)