Избрани Новини

Отново започнаха кражбите от апартаменти в Дупница

Вчера е извършена кражба на златни накити от апартамент

След известно затишие отново започнаха кражбите от апартаменти в Дупница, съобщава zadupnitsa.com. Вчера в РУ Дупница е заявена кражба на златни накити от апартамент. По данни на собствениците проникването в жилището е осъществено през изминалите 4 дена, докато са отсъствали. РУ Дупница продължава работата по установяване на извършителя на кражбата.

Припомняме, че през последните близо 3-месеца имаше известно затишие на тези обири, като повечето посегателства бяха в гаражи и мазета. Три по-големи кражби бяха заявени в края на януари и началото на февруари тази година. Тогава бяха отнети пари и лаптоп. Преди това „удар“ на апашите имаше на 29 декември 2014 година, когато 29-годишен задигна 4000 лева от апартамент. След предприети тогава незабавни издирвателни действия извършителят бе установен. Мъжът с инициали С.И. бе похарчил част от парите. За последно бумът на обири на апартаменти в Дупница бе през октомври-ноември 2014 година. На 13-ти ноември обраха пари и златни накити от апартамент в града. На 5-ти същият месец бе заявена кражба на златни накити от апартамент в жк. "Южен". Припомняме, че на 27 октомври дупнишки полицаи задържаха 23-годишен мъж от Кюстендил за извършена кражба на таблет и 1800 лв. от къща в Дупница. Кражбата по данни на заявителя е извършена на 20 октомври, когато жилището е било необитаемо за около 6 часа. На 12 октомври крадци атакуваха къщи и апартаменти в Дупница. Разбити бяха 3 жилища, като апашите откраднаха пари, накити и два преносими компютъра

Според годишния отчет за 2014 година на ОДМВР – Кюстендил, от извършените престъпления най-голям е делът на кражбите, макар да и да се отчита намаляваща тенденция. Домовите кражби през годината са 214, през предходната са били 327. Извършени са основно на територията на РУ – Дупница и РУ Кюстендил. Делът им е около 21 % от всички регистрирани кражби. Обект на посегателство са както жилища /къщи и апартаменти/ в градските райони, така и къщи, дворове, земеделски имоти в селските райони, особено в отдалечените и слабо населени места и необитаеми жилища. В първия случай обектите са най-често предварително набелязани и проучени, извършват се квалифицирано – чрез взломяване или прилагане на технически средства, обект на посегателство са златни накити, пари, компютърна, аудио- и видео-техника, за които е възможна бърза реализация. В селските райони обект на посегателство са предмети от черни и цветни метали. Основни извършители са лица от компактни общности с нисък социален и материален статус, както и наркозависими, които продават отнетите предмети в пунктовете за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов