Избрани Новини

Над 40 са ухапаните от кърлежи за месец в Благоевград

Засега няма пациенти, заболели от лаймска болест

Над 40 души са ухапани от кърлежи за около месец и са потърсили помощ в Спешния център в Благоевград, предаде БНТ. Според наблюденията на личните лекари всеки ден при тях пристигат пациенти с кърлежи за поставяне на ваксина против тетанус. Засега няма приети пациенти, заболели от лаймска болест, която се пренася чрез ухапване от кърлежи.

Най-много ухапани от кърлежи в Благоевград са малките деца от 3 до 8 години, които са играли на тревни площи, вероятно нетретирани против паразити. Повечето от децата са закарани при личните лекари часове след ухапването.

Състоянието на тези, които са потърсили медицинска помощ ден или два след ухапването, се следи от лекарите поне две седмици. На една от детските площадки дядо обясни,че предпазва внучето си с препарати против кърлежи, които купува от аптеката. Майка с малко дете обясни, че виждала как нейна близа премахва кърлежи, като се намаже мястото, където се е впил паразитът с олио или пък като се издърпва с пинсета.

Лекари казаха,че хората не трябва да се опитват сами да премахнат кърлежите, защото в тези случаи рискът от усложнения е голям, тъй като паразитът трудно се изважда. Д-р Александра Бекярова – общопрактикуващ лекар, събетва: "След премахването на кърлежа самото място се третира, прави се тетанус профилактично и се дават съвети на пациента как да постъпи по-нататък, дали е необходимо консултация с инфекционист.

Заради многото хора, ухапани от кърлежи, градинки в центъра на Благоевград и във възрожденския квартал “Вароша” ще бъдат пръскани повторно с химикали.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов