Избрани Новини

Екоминистерството: Тома Белев не е член на Висшия експертен екологичен съвет

Той е класиран за Междуведомствена комисия - специализиран състав на ВЕЕС, уточняват от МОСВ

Тома Белев не е член на Висшия експертен екологичен съвет, а е класиран за Междуведомствена комисия - специализиран състав на ВЕЕС, уточняват от Министерството на околната среда и водите. 

Вчера Сдружение „Природа за хората" разпространи съобщение, че Белев официално е станал член на Висшия експертен екологичен съвет към екоминистъра.

Пресцентърът на МОСВ допълва, че Междуведомствена комисия е специализиран състав на ВЕЕС по чл. 5, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (ДВ, бр.57/02.07.2004 г.), който има функциите да обсъжда доклади за екологична оценка/екологична част на планове и програми и да предлага на министъра на околната среда и водите решения за становища по екологична оценка на планове и програми.

С изменението на Правилника за функциите, задачите и състава на ВЕЕС (обн. в ДВ, бр. 19 от 13.03.2015 г.) е въведена процедура по избор на експерти по екологична оценка и/или специалисти по планове и програми за участие в Междуведомствена комисия - специализиран състав на ВЕЕС. Общият брой на специализирания състав е 18 души. „В него влизат и представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите и различни дирекции на МОСВ. В съответствие с чл. 7 на Правилника на ВЕЕС, Министерството на околната среда и водите отправи публична покана чрез интернет страницата на МОСВ и публикация във вестник до експерти по екологична оценка и/или специалисти по планове и програми за изразяване на интерес за участие в състава на МК - специализиран състав на ВЕЕС. Получените в МОСВ заявления са разгледани от комисия, назначена със заповед на министъра на околната среда и водите.

В резултат от извършения преглед на постъпилите документи за съответствие с изискванията по чл. 7, ал. 2 от Правилника, комисията състави протокол с допуснатите за участие в избора експерти по екологична оценка и/или специалисти по планове и програми. Съгласно чл. 7, ал. 8 от Правилника, първите двама кандидати, доказали най-голям опит и квалификация, следва да бъдат включени в заповедта на министъра на околната среда и водите за утвърждаване на постоянния състав на МК - специализиран състав на ВЕЕС. Въз основа на представените документи и критериите по чл. 7, ал. 2 от Правилника на ВЕЕС - доказан експертен опит и квалификация, комисията извърши класиране на кандидатите. Георги Бакалов и Тома Белев са класирани на първите две места. Предстои издаването на заповед за утвърждаване на постоянния състав на МК - специализиран състав на ВЕЕС. Класирането на Георги Бакалов и на Тома Белев за постоянния състав на МК - специализиран състав на ВЕЕС не дава правото на тези лица да участват в основния състав на ВЕЕС, който има функции да предлага решения по оценка на въздействието върху околната среда", отбелязва още пресцентърът на МОСВ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов