Избрани Новини

Граждани и общинари в Гърмен в спор за земя

Инициативният комитет напусна работната среща

Отново напрежение в Гърмен – този път между протестиращите и общинското ръководство, предаде БНТ. На провелата се днес среща хората изразиха претенции, че част от земята, която се предоставя да бъде закупена от ромите, е частна собственост. Стигна се до обиди и освиркване на общинските съветници. От инициативния комитет напуснаха работната среща в знак на несъгласие с предложените от общината мерки за незаконните постройки.

Димитър Стоянов е водил дълги години съдебни дела, за да му бъде върнат имота в района на ромската махала в Гърмен. Казва, че преди 13 години част от имотите били отчуждени, с което местните хора не са били съгласни. Три години по-късно земята е прехвърлена беззвъзмездно на общината. “Имам документи, когато земята беше моя и къщата започна да се строи. Общината спря строежа. Сега същата къща е узаконена и мястото е продадено”, казва Димитър Стоянов.

Хората, чийто имоти са завзети от ромите, да бъдат компенсирани с общинска земя на друго място, предложи един от общинските съветници. “Вместо там, тази неплодородна земя, да бъдат обезщетени с общинска земя”, каза общинският съветник Георги Малаков. Хората категорично не се съгласиха с това предложение и с бурно недоволство прекратиха преговорите. “Няма да е справедливо. Тези, които претендират и са водили дълги съдебни битки, да бъдат лишени от правото си на собственост с цел да се узакони едно незаконно строителство”, смята Георги Янев.

“Защо не си дадат техните земи, защо не ги вземат при тях”, попита Любомир Павлов. Хората не се съгласиха и с друго предложение на общинския съветник Малаков – в махалата да бъде изградено училище за ромските деца. “С една дума той подкрепя незаконното строителство, незаконните къщи”, смята Иван Байрактаров. "Кой каква собственост има в махалата предстои да се провери", каза кметът на Гърмен Минка Капитанова. Тя добави още, че заради недоволството на хората засега не може да се обяви търг, на който ромите да си купят земя. Роми пък признаха, че на този етап нямат пари, но ако това им бъде разрешено, ще работят зад граница, за да спечелят средства. Днес в квартал “Кремиковци” беше спокойно, постройки не бяха събаряни.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)