Избрани Новини

Ново село се появи в Гоцеделчевско

Предстои да бъде назначен кметски наместник на селото

Докато има села в България, които изчезнаха от картата, като например в Петричко – високопланинските селища Гюргево и Занога, които са обезлюдени от много години, то в община Гоце Делчев вече си имат ново село – „Попови ливади”. То е в едноименната местност, обявена за климатичен планински курорт. Идеята да има ново село в общината е курортната местност да се благоустроява, да привлича туристи и повече хора да живеят там.

Село „Попови ливади” е разположено в едноименната местност в Пирин, която е обявена за планински курорт. Тук постоянно живеят около 60 души, но през лятото броят на хората се увеличава в пъти. Водата обаче недостига, няма и канализация. С обособяването на местността като село община Гоце Делчев ще може да кандидатства за европейски средства. Вече има работни проекти за около 15 милиона лева.

“Това са проекти в инфраструктурата и в подобряване на зоните за отдих, ученическия лагер, и оформяне на спортни терени в централната зона. Също така и за пречиствателни съоръжения”, обясни Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев.

Районът няма да се презастроява, няма да се изсичат гори, обещават от кметството. Строителни дейности ще има само в централната зона на площ около 600 декара. Предвиждат се и нови зелени зони. Благоустрояването на село “Попови ливади” няма да бъде за сметка на останалите населени места. “Разбира се, ако излязат отделни програми за туризъм, тогава вече приоритет ще си бъде “Попови ливади”, каза Владимир Москов.

А желаещи да станат жители на новото село сигурно ще има, защото е близо до града, а въздухът е планински. Предстои да бъде назначен кметски наместник на селото, а за поста разбрахме, че имало много кандидати. Оказва се, че все повече млади хора предпочитат да живеят на село.

Семейството на Саша Войнова от три години се е преместило в село Мощанец, на 3 км от Благоевград. Разказва, че разходките сред природата и спокойстивето се отразяват добре и на двете ѝ деца: “Да излезат боси на тревата, да чуват птичия пой, който е наблизо. Тук много често срещаме костенурки, таралежи. Ето, в този сезон точно диви зайчета ни минават пътя и това ни радва много.”

Според брокерите цените на имоти на село засега се запазват и няма изгледи за спад, защото има търсене. “Къщи, които са новопостроени, са около 50-60 хиляди евро, докато такива малки – за ремонт къщи, са около 15-20 хиляди евро и младите хора ги предпочитат тях”, обяснява Паулина Чукарска – брокер недвижими имоти. Най-търсени на село са къщите с двор, съобщава още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)