Избрани Новини

Искат летателна площадка и жирокоптери в Сапарева баня

Инвестицията няма да е мащабна и грандиозна

Да бъде лицензирана летателна площадка на летището в Сапарева баня. Тази идея беше представена в курортното градче от Иван Савов, председател на сдружение „Аероклуб" - Сапарева баня. Савов, освен председател на сдружението е и собственик на фирма, която се занимава с внос, продажба и обучение на жирокоптери. Идеята, която беше представена пред ОбС- Сапарева баня, е за лицензиране на летището в клас „А", регламентирано да кацат и излитат самолети, предаде Дарик.
„Това всъщност ще бъде летателна площадка, а не летище", обясни Савов. Фирмата му разполага с 3 жирокоптера, които са двуместни, предстои да бъде купен и малък самолет с 4 до 6 места. „Ако местната община и Общинският съвет решат да дадат съгласието си за лицензирането на една такава площадка, там биха идвали и представители на други фирми от цялата страна", коментира още Савов. Той допълни, че са в крайна фаза за получаване на лиценз за обучителен център. Инвестицията няма да е мащабна и грандиозна.
Това, което ще бъде направено евентуално при „зелена светлина", е почистване на самото летище, частта на община Сапарева баня, полагане на маркировка, изкърпване на трасето, както и монтиране на ограда с оглед осигуряване на безопасността, тъй като в момента хората пресичат терена, за да стигнат по-бързо до имотите си. Лицензът се дава от Министерството на транспорта, „Главна въздухоплавателна администрация". По време на заседанието на ОбС- Сапарева баня кметът на общината Сашо Иванов обясни, че терена няма да бъде даван на концесия или продаван, тъй като това би попречило на една бъдеща много по-сериозна инвестиция. „Летището е една възможност за развитието на Сапарева баня и го поставям до минералната вода", заяви Сашо Иванов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов