Избрани Новини

Граждани ще следят борбата с корупцията

Политика

27-05-2015, 17:55

Снимка:

ukraine-office.eu

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Национален съвет ще бори корупцията

Задължават всички да дават показание за корупция

Те ще наблюдават работата на новосъздадения Националният съвет по антикорупционни политики, разясни Меглена Кунева

Националният съвет се създава в изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална стратегия за превенция и борба с корупцията. Той е междуведомствен орган със съвещателни, координиращи и контролни функции. Тогава, когато се казва, че трябва да има политическа воля, този съвет е органът, който ще я декларира и изпълни. Това заявява вицепремиерът Меглена Кунева по време на днешното парламентарно заседание, показва стенограмата от него.

„Съставът на съвета е от 12 членове и включва представители на институции, имащи пряко отношение към антикорупцията. При необходимост, разбира се, могат да бъдат канени и други представители. В съответствие със Стратегията е предвидено към Националния съвет да функционира граждански съвет, който осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики”, обяснява Кунева. „Част от тази точка е и едно решение за отмяна на решение от 2006 година, с което тогава е била създадена Комисия за превенция и противодействие на корупцията”, допълва вицепремиерът. 

„Законът за антикорупцията е на нашата страница и вчера беше представен на групата на ГЕРБ и на групата на „Реформаторския блок“ в присъствие и на други колеги”, казва още Кунева. „Мисля, че направихме един стабилен закон, който можем да представим в Народното събрание с голяма доза сигурност, че ще срещне широка подкрепа. Ще направя всичко възможно тя да се случи”, заявява тя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов