Избрани Новини

Два камиона с жандармерия и около 40 полицаи държат под контрол Гърмен

Обстановката остава напрегната

Два камиона с жандармерия и около 40 полицаи държат под контрол Гърмен, където и вчера през целия ден обстановката остана напрегната, съобщава struma.bg. Жандармеристите охраняваха пътя към кв. „Кремиковци“, откъдето на 24 май тръгна скандалът между роми и българи. Колегите им пък пазеха Общинската администрация на Гърмен, пред която пети ден има протести. Докато осъмналият в размирната община главен секретар на МВР Георги Костов очакваше в 10.00 сутринта да започне среща с диалог между двете враждуващи групи - българи и роми, Министерството на регионалното развитие чрез ДНСК -Благоевград изпрати официално писмо до областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на община Гърмен Минка Капитанова с питане дали са осигурени жилища на лицата, които обитават незаконните постройки в ромската махала „Кремиковци“. Тъй като от 24 май Капитанова обяснява, че нито един ром не е настанен в общинско жилище, защото общината просто не разполага с такива, писмото може да се охарактеризира само като демонстрация на дейност. В него МРРБ предупреждава още, че ДНСК - Благоевград пак ще отправи до ромите покани за доброволно премахване на незаконните постройки, а ако това не стане, дирекцията ще започне процедура за избор на изпълнител за принудително премахване.

Министерството даде и кратка справка за действията на РДНСК по премахване на незаконните постройки и настоящата ситуация в кв. „Кремиковци“. Според нея въз основа на изготвени 134 броя констативни акта от служители на Регионален отдел „Национален строителен контрол“ - Благоевград през 2012 г. от ДНСК са издадени 124 броя заповеди за премахване на незаконни строежи в местност "Падарката", землището на гърменското село Марчево. По 10 от съставените констативни акта производството е прекратено. Всички издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи са влезли в сила, а на собствениците им са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК. Малко вероятно е ромите да са ги прочели в сайта на дирекцията, но междувременно на 12.12.2013 г. ДНСК временно спира принудителното премахване на незаконните строежи на основание чл. 277 от АПК до решаване на жилищния проблем на засегнатото население. Казусът е, че в България никой няма право да изгони когото и да било от незаконно жилище, ако то му е единствено и съответната община не му е намерила друго. Проблемът с настаняване на гърменските роми в други жилища обаче и до момента не само не е решен, но и не са направени дори първи крачки за решаването му.

Припомняме, че вече пети ден протестиращите пред кметството на Гърмен българи отправят едно-единствено искане - незабавно изселване на нелегално пребиваващите в кв. "Кремиковци" роми и бутането на 129 незаконно изградени от тях постройки. Срокът, даден от тях на община Гърмен да изравни къщите със земята, е 2 юни, в противен случай те плашат, че „ще вземат нещата в свои ръце“.

"Във всичките ни села има роми, които са интегрирани, работят, не крадат, само тези в "Кремиковци" са свикнали да живеят на социални помощи". С българите е и кметицата Капитанова. Според нея виновен за настоящите протести е предшественикът й Ахмед Башев, който трябвало още преди 4 г. да започне събарянето на незаконните къщи.

Според г-ца Капитанова кметството следи какво се случва в махалата и през последната година редовно спира опити за нови незаконно строителство там. На собствениците на построените вече незаконни къщи пък общината планирала да предложи да узаконят имотите си, като купят на търг терените под тях на преференциална цена от 1,50 лв./кв.м. Тогава те ще могат да си прекарат и ток, и вода, но ще се наложи и да започнат да си плащат за консумацията им, да плащат и данъци.

„Ромите в махалата в момента са доста изплашени и част от тях вече са се изнесли при свои близки или в планината заради страх от саморазправа”, съобщи Капитанова. Появилите се преди 2 дни в Гърмен футболни фенове, които декларираха, че идват за логистична подкрепа на местните българи, все още не са влезли в пряка конфронтация с ромите или органите на реда. Капитанова призова общинарите, които организират за 2 юни идването в Гърмен на големи групи националисти, да ги спрат, за да не се стига до нови кръвопролития.

Главният секретар нана МВР Георги Костов пък възмути протестиращите с изказването си, че полицията не може да действа, когато няма жалби - общо в Гърмен от началото на годината имало само 4 сигнала за кражби - на теле, на мед и на златен пръстен, тоест регистрираната тук престъпност била много под критичното ниво и по-ниска от средната за страната. Заради своята си статистика, според която кражбите са ежедневие, гърменци го освиркаха. Костов обеща да остави засилено полицейско присъствие, но „точно колкото е необходимо, защото това не е коректно към други части на страната, които се оголват".

„Трябва да има диалог между двете страни в конфликта”, настоя главният секретар на МВР. „По думите на ромите протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите в „Кремиковци“ живее една маргинализирана общност. А от това, което видях на място, ромите дори не употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват”, посочи своето виждане за същността на проблема Костов, който беше началник на ОД на МВР - Благоевград между 2011 и 2014 г.
После добави, че от следващата седмица ще започне изграждане на система за видеонаблюдение, което ще реши проблема с кражбите чрез относително малко средства.

Във връзка с адресните регистрации на ромите главният секретар поясни, че повечето от тях имат адресна регистрация, извадена до 2011 г., когато не е било задължително да имаш ксерокопие от нотариален акт или договор със собственик, затова те живеят в „Кремиковци“ законно и няма механизъм, по който да се упражни процесуална принуда върху тях и да бъдат изселени.

В ранния следобед вчера стана ясно, че опитите за преговори между четиристранката - роми, българи, кметска администрация и МВР, са се провалили и все още няма решение как ще бъде разрешен конфликтът, започнал в събота с кървав сблъсък. Протестиращите отново блокираха за кратко пътя към селото и ромската махала и обавиха, че ще правят шествия всеки ден. Остана и ултиматумът - бунт на 2 юни, ако къщите не бъдат съборени, а ромите – изселени.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов