Избрани Новини

"Св. Богородица Милваща" идва в Дупница

В 9.30 часа на пл. "Свобода" започва молебен за всички дупничани

Чудотворна икона все пак ще има в Дупница на 25-и май. След като се разбра, че идването от Гърция в България на "Св.Богородица на онеправданите" е под въпрос, отец Георги Паликарски все пак е успял да извоюва на този ден дупничани да се поклонят пред друга светиня, информират от пресцентъра на кметството. "Св.Богородица Милваща" ще пристигне от Букурещ, ще мине през Видин и на 25-и май сутринта ще бъде при нас в Дупница. В 9 часа ще тръгнем с нея на шествие от Развесената върба с всички изисквания и в 9.30 часа на пл. "Свобода" започва молебена за всички дупничани, които ще могат да се докоснат до нея", обясни отец Паликарски.

В тази икона са вградени мощи на св. Харалампий, св. Дионисий Константинополски, св. Пантелеймон, св. Петка Търновска и частица от честния Кръст. Иконата е пренесена у нас от специална войскова част по време на Първата световна война, когато създадена от Богдан Филов „културна рота” е прибрала в пределите на родината много културни и религиозни ценности.
Засилено ще бъде полицейското присъствие по време на престоя й в Дупница.
Както е известно, на 25-и май от Атон трябваше да пристигне в Дупница "Св.Богородица" на онеправданите, но гърците отказаха да я пуснат в България, оправдавайки се с административни пречки. Днес се решава дали все пак тя ще бъде допусната за 10 дни в България и ако това се случи, допълнително ще бъде обявено кога ще бъде изложена за мираните в Дупница, допълват от кметството, цитирано от zadupnitsa.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов