Избрани Новини

В Благоевград ще раздават брошури срещу телефонните измами

Кампанията е насочена към по-възрастните хора

Специално изработени брошури ще информират жители и гости на Благоевград как да се предпазят от телефонни измами. Кампанията е насочена към по-възрастните хора, които са и основните „жертви” на измамниците, поясняват от общинската администрация.

Независимо че ОД на МВР изпраща информация до медиите за различни схеми за измами, през месеците април и май много възрастни лица от Благоевград отново станаха жертва на този вид престъпление.  Инициативата е съвместна акция на община Благоевград и Първо районно управление „Полиция”- Благоевград.

Брошурата описва видовете телефонни измами, които са прилагани най-често. Сред тях са „Спешна операция”, „Получаване на колет”, „Внасяне на гаранция”, „Печалба от томбола или телевизионна игра”, „Баене за разваляне на магия”, „Предоставяне на социални помощи и „Ремонт на жилище по програма на Европейския съюз”, „Наемане на квартира”, „Заем на познат”. Всеки сценарий по посочените теми се развива идентично, като целта е да бъда взети пари от потърпевшия.

В информационната кампания са посочени и начините, по които може да реагира всеки, който се усъмни в някои от изредените видове измама или подобен на тях. Първото и най-важно е да се свържете с телефон 112, който е за цялата страна и се набира безплатно. След това се свържете с вашите близки, роднини съседи, не давайте никакви пари на ръка, не трябва да съобщавате личните си данни или банкова сметка. Не трябва да се съгласявате да давате пари на ръка- гаранциите се заплащат по банков път.

Доброволци, представители на полицията и на общината започват разпространяването на информационните брошурите, което е една от крачките за превенция на обществеността.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов