Избрани Новини

В Първомай откриха най-модерния Център за настаняване на деца в риск

823 040 лева е общата стойност по проекта за изграждането на новия център

В петричкото село Първомай официално откриха вчера най модерния център в България Център за настаняване от семеен тип, информира struma.bg. Изграждането на центъра е финансирано по ОП „Регионално развитие” по проект на община Петрич за деинституционализация на институциите, предлагащи услуги на деца в риск от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

„Бюджетът за центъра от семеен тип в община Петрич беше един от най-ниските, сравнено с други български общини. Но управляващият орган на финансиращата програма даде най-висока оценка за изпълнението”, заяви при откриването кметът на община Петрич инж. Вельо Илиев.

823 040 лева е общата стойност по проекта за изграждането на новия център от семеен тип в община Петрич. Откритият в навечерието на празника на Първомай център разкрива нов тип достъпни и качествени социални услуги на деца в риск чрез извеждането им от специализирани институции и настаняването им в среда, близка до семейната.

12 деца с увреждания от дома в Петрово вече са ползватели на новия център в Първомай. Сградата, която сега те обитават, е съобразена със спецификата на техните нужди, отговаряща на всички съвременни изисквания за хигиена и безопасност при отглеждането на деца със сериозни физически и умствени увреждания.

Строителните дейности възлизат на 479 472 лв., като в тази сума влизат разходите по направата на дома, прилежащата детска площадка с уредите за спорт и отдих. Той е на разгъната площ от732 кв. м. Изградената двуетажна сграда е разпределена в три жилищни зони. За улеснение на децата в центъра е направен специален асансьор и рампа за придвижване.

Енорийският свещеник Георги отслужи молебен за здраве, благослови децата, ползватели на новия център от семеен тип и колектива, който се грижи за тях.

„Този център подобрява качеството на живот на децата с увреждания, които са по-специални, гарантирайки пълноценното им физическо, емоционално и познавателно развитие, както и социално включване на всяко дете в естествена за него среда”, подчерта директорът на центъра Янка Точева.

Кметът на село Първомай Методи Попов също приветства идеята за извеждането на деца в риск от специализирани учреждения и настаняването им в центрове, които предлагат среда, близка до семейната. Методи Попов увери, че и занапред ще оказва пълно съдействие както на работещите специалисти в центъра, така при необходимост и за текущи дейности, касаещи ефективната работа на новия център. Попов благодари на кмета Вельо Илиев и екипа, ръководил изграждането на центъра.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов