Избрани Новини

Откриват изложба на Румен Скорчев и Валентин Старчев в Кюстендил

Събитието е на 29 април 2015 г. от 18.00 часа.

Изложба на акад. Румен Скорчев и проф. Валентин Старчев ще бъде открита в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”. Събитието е предвидено за 29 април 2015 г. от 18.00 часа.

Академик Румен Скорчев е художник, работещ в областта на графиката, илюстрацията, рисунката и живописта и с принос в популяризиране на българското изкуство по света. Творбите му, с оригинални смислови и композиционни решения и безупречно техническо изпълнение, го правят известен и в чужбина – той получава множество лични покани за участия в изложби. Роден е на 7 октомври 1932 г. в Търговище. От 1950 г. до 1952 г. е работник в мините на Перник. През 1957 г. се дипломира като инженер-паркостроител, а през 1964 г. се дипломира в НХА. През 1984 г. е хабилитиран професор в Националната художествена академия. Aкадемик, действителен член на Българската академия на науките – от 2009 г. Получил е над 40 национални и международни награди. През 1970 г. получава златния медал на Международното биенале на графиката във Флоренция и творбата му, по регламент, става притежание на галерия „Уфици” – Италия. Присъждани са му шест пъти Националните годишни награди – за илюстрация, за графично изкуство, за рисунка и за живопис. Стипендиант на японската фондация Kokusai Koryu Kikin – 1979 г.

Професор Валентин Старчев е световноизвестен български скулптор и университетски преподавател. От 1964 г. преподава моделиране в катедра „Рисуване” на Архитектурния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Той е роден 1935 година в Стара Загора. Завършва Националната художествената академия през 1959 година, специалност „Скулптура” при професор Марко Марков. Работи в областта на монументалната скулптура, кавалентната скулптура, малка пластика, медалиерно изкуство – ордени и монети и др.

Автор е на монументите: „1300 години България” – София; „На загиналите поети в България” – София; „Паметник на съпротивата” – Бургас; „Братска могила на падналите за свобода” – Плевен и Стара Загора; „Паметник на 14-те изгорели войника” – околовръстен път – София; Монументална пластика „Гълъби” (ЕКСПО 70) – гр. Осака, Япония; Монументална пластика „Булбанк” – София; Бюст-паметник на Пенчо Славейков – гр. Брунате и др. Творби на проф. Старчев са притежание на редица галерии и частни колекции в България, Италия, САЩ, Холандия, Белгия, Япония, Франция, Австрия и др. Негови творби са подарени на папа Йоан Павел ІІ, краля на Испания – Хуан Карлос, Херберт фон Караян и др.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)