Избрани Новини

Започва XVII издание "За хляба наш…“ в Благоевград

Официалното откриване на празника е на 28-ми април от 14.00 часа

Започва XVII издание на националния ученически празник "За хляба наш…“, посветен на 22-ри април, Денят на земята. Проявата ще се проведе под патронажа на кмета Атанас Камбитов. Организатори на инициативата са  Община Благоевград, Обединен детски комплекс и Министерство на образованието и науката.

Официалното откриване на празника ще бъде на 28-ми април /вторник/ от 14.00 часа в зала "22 септември“ в Благоевград. Три часа по-късно в 17.00 часа в Драматичен театър "Никола Вапцаров“ ще бъдат представени изложби на детски рисунки, приложно изкуство и макети, обредни и празнични хлябове и старинни пособия за производството и приготвянето на хляб под наслов "Хлябът- живот, традиции и вдъхновение“.

И тази година организаторите са подготвили концерт-спектакъл. В него ще се включат ученици от цялата страна. Концертът "Молитва за хляба“ ще се проведе в обновената зала "Яворов“ от 18:30 часа.

На 29-ти април програмата ще продължи с  научна конференция “Да пребъде хлябът“ от 9:00 часа в зала №5 в сградата на община Благоевград. Сценичното представяне на ритуали, драматизации, танци и песни, свързани с хляба - "Хлябът, земя, мечти“ започва от  10.00 часа в  Драматичен театър "Никола Вапцаров“.

XVII издание на националния ученически празник "За хляба наш…“ ще бъде закрито на официална тържествена церемония във втория ден от инициативата в Драматичен театър "Никола Вапцаров“ от 16:00 часа. На него ще бъдат наградени отличилите се участници в конкурсите  за рисунка, приложно изкуство, литературно творчество – есе, разказ /приказка/ и стихотворение, научна разработка, макет и сценично представяне на ритуали, драматизации, песни и танци.

Целите на ученическия празник са да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае все повече хора с традициите и обичаите, свързани с хляба и хлебните продукти, да  повиши интереса на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност и да формира интерес към професиите, свързани с производството на хляб.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов