Избрани Новини

Плоча на Пере Тошев за 150 години от рождението му откриха днес

Пристигна и внукът на революционера Петър Тошев

Паметна плоча по повод 150 години от рождението на Пере Тошев беше открита в Благоевград. Плочата, разположена в центъра на Благоевград, беше открита от внука на революционера Петър Тошев, кмета на община Благоевград Атанас Камбитов и председателя на ОбС Радослав Тасков. "Откриването на плочата е израз на нашата почит пред паметта и делото на Пере Тошев. Ние сме малък народ и не можем да си позволим лукса да не помним нашите герои. Когато в днешно време се създават нови държави, те могат да имат бюджет, територия, но много трудно могат да имат история. Когато един народ не помни историята и миналото си, той няма настояще и бъдеще.”, каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. За откриването на паметната плоча в Благоевград пристигна и внукът на революционера Петър Тошев.

"Честването на годишнината на Пере е повод да се замислим ние за нашите цели, за това откъде  идваме, накъде отиваме и какво желаем да постигнем. Нашата държава е богата на герои и дейци за национално освобождение. Наша е задачата да изразим своето преклонение към делата и идеалите им и вярата, че ще постигнем това, за което те са дали живота и вярата си.”, каза Петър Тошев.

Инициативата за откриване на плочата е на община Благоевград, Народно читалище "Никола Вапцаров“, Регионален исторически музей и ВМРО, информира E79 News.

 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов