Избрани Новини

Международната акция "Тотальный диктант” приобщи и млади, и стари

60 участници се включиха в международната диктовка по руски език в Благоевград

За трета поредна година в Благоевград се проведе Международната  акция "Тотальный диктант”. Хора от всякаква възраст провериха правописа си по руски език. В диктовката се включиха общо 60 участника - най-стария на 73 години, а най-младият на 7.

Инициативата, която се провежда  в над 500 градове от 52 държави по света, стартира точно в 15:00 часа с онлайн видео на автора на тазгодишния текст, писателят и литературен критик Евгения Водолазкина. Участниците чуха текста три пъти – от автора, по време на самата диктовка и при проверката. Диктовката на участниците направи учителката по руски език в СОУИЧЕ "Свети Климент Охридски“  Жана Лалева.

"Благодаря на Община Благоевград за съдействието и добрата организация. Първите две години акцията се проведе в сградата на СОУИЧЕ, но класните стаи се оказаха малки, тъй като всяка година участниците са все повече и от всякаква възраст. Включват се семейства руснаци, които живеят в България от години, учащи или учили езика, студенти от Американски университет в България и Югозападен университет "Неофит Рилски“, сподели Катерина Марчева, директор на СОУИЧЕ.

Тази година новото бе че преди стартиране на диктовката всеки участник написа на бял лист любимата си дума на руски език, след което бяха наградени и победителите от Олимпиадата по руски език, провела се през месец февруари.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)