Избрани Новини

Шефът на ДАИ - Стара Загора подаде оставка

Не е ясно кой ще поеме поста временно

Директорът на Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) в Стара Загора Моньо Илиев е бил освободен от длъжност на 14 април т.г., след като сам е подал оставка пред Изпълнителна агенция "Автомобилна инспекция". Той оглавяваше ДАИ - Стара Загора, от 2012 г., след като месеци преди това предходният титуляр Ангел Димитров беше арестуван заедно с инспектор от автомобилната инспекция и двама служители на АПИ, заради събирането на такса "Спокойствие" от строителите на автомагистрала "Тракия", предаде starozagorskinovini.com.

"Оставката ми е по лични причини", заяви пред медията ни Моньо Илиев, който от 2003 до 2005 г. също беше директор на ДАИ - Стара Загора, а през 2012 г. спечели конкурс за втория си управленченски мандат.

До края на миналата седмица не беше известно кой ще поеме поста временно. Моньо Илиев изрази предположение, че вероятно това ще бъде негов колега от старозагорската инспекция. Той обаче отказа коментар каква е истинската причина за подадената от него оставка. Запознати със ситуацията коментираха лаконично, че "вероятно натискът е бил огромен".

Фактите през последните няколко години сочат, че ДАИ се оказва едно от най-проветривите места, след тези по митниците. След подаден сигнал в Европейския парламент за черен пазар на шофьорски книжки, издавани на слабограмотни кандидатводачи на МПС, през август 2013 г. беше арестуван и отстранен от поста изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Пътна инфраструктура" Валентин Божков. На следващата година в ареста попаднаха и директорите на ДАИ - Велико Търново и Плевен. През януари 2015 г. пък стана известно, че Генерална дирекция "Мобилност и транспорт" на Европейската комисия е започнала разследване във връзка със сигнала за корупция при издаването на свидетелства за управление на МПС.

Любопитен е обаче фактът, че въпреки арестите, в общественото пространство липсва информация някой от арестуваните шефове на ДАИ да е бил осъден, в това число и бившият шеф на старозагорската инспекция Ангел Димитров, при все, че при извършен обиск при акция "Спокойствие" през лятото на 2011 г. в ДАИ - Стара Загора, бяха открити безотчетни 70 000 лв.

Представители от автомобилния бранш твърдят, че арестуваните никога няма да бъдат осъдени, защото батаците в ДАИ са много по-дълбоки и корупционните схеми са свързани с високопоставени служители в Министерството на транспорта, които от години дърпат конците на провинциалните автомобилни инспекции, допълва starozagorskinovini.com.
.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов