Избрани Новини

Най-много ни мъчат пролетните алергии

Общество

14-04-2015, 11:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Напролет най-разпространена е алергичната хрема

Алергиите са най-често разпространените болести сред хората. Това коментира за Радио „Фокус” алергологът д-р Тихомир Мустаков. Той обясни, че за най-разпространено заболяване се счита алергичната хрема, като част от нея е сезонната обостряща се храма. Тя се среща сред 20% от активното население. „В по-малък процент са обривните прояви, които са предимно в детска възраст”, допълни д-р Мустаков.

Специалистът уточни, че с настъпването на пролетта се появяват сезонните алергии, като най-често те наподобяват настинка и затова е много трудно в началото да се определи дали това е вирусна инфекция или алергична реакция.

„През пролетта обикновено зачестяват алергиите, свързани с цъфтежа на растенията, но също така и със спорите на плесени – макар и по-рано през пролетта, тъй като в този сезон се активизира отделянето на тези спори”, подчерта д-р Тихомир Мустаков.

Алергологът заяви още, че пролетните храни също могат да предизвикат реакции сред хората, които са чувствителни към отделни съставки в тях.

По думите му такъв тип заболявания могат да се лекуват, като обикновено се назначава антихистаминова терапия.

„При част от хората, при които е възможно, провеждаме лечение с алергени – т. нар. специфична имунотерапия. Тя обикновено се започва доста преди пролетния сезон”, допълни лекарят. Д-р Мустаков добави, че повечето от алергиите не са животозастрашаващи, като изключение правят такива към жилещи насекоми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов