Избрани Новини

Спряха от продажба негодно агнешко месо

Проверки ще има и на Великден

Негодно за употреба агнешко месо е конфискувано от инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, предаде Дарик. Пълна информация за резултатите от проверките преди и по време на Великденските празници ще има след 13 април.
"Нашите проверки започнаха още на 30 март, като ще има реални дежурства и в празничните дни за Великден. Проверяваме както производители, така и търговската мрежа и заведенията за обществено хранене. Специално внимание се обръща на традиционните за празника храни  агнешко месо, яйца, козунаци. Надявам се в края да си кажем, че сме имали спокойни празници", каза началникът на отдел "Контрол на храните" д-р Велка Войнова.
Д-р Войнова припомни, че агнешкото месо в търговската мрежа трябва да има печат под формата на елипса, с регистрационния номер на кланицата. Яйцето също трябва да има печат по дългата си страна, на който се обозначава начина на отглеждане, страната производител и кода на фермата.
Едно прясно яйце може да се съхранява най-много 28 дни при температура от 5 – 18 градуса. Оводняване на белтъка подсказва за процес на стареене на яйцето.
При козунаците е важно да се гледа етикета, където трябва да са описани използваните продукти от производителя, дали има прясно мляко и яйца или готови смеси и т. н.
"Избор на потребителя е дали ще пазарува от търговската мрежа или от някой земеделски производител на месо или яйца. Но, ако е предпочел домашно закланото, той си носи и отговорността за това, което може да се случи. Аз не бих пазарувала за семейството си непроверени храни", коментира д- р Велка Войнова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов