Избрани Новини

Изложба "Пейзаж" от днес в благоевградския музей

Друга изложба представя великденски картички от миналия век

Регионален исторически музей – Благоевград представя изложбата "Пейзаж“ в зала "Временни изложби“. Картините са експонати от богатия фонд на музея към отдел "Художествен“. Изложбата е дело на Илия Гоцков – зам.директор на РИМ – Благоевград . Почитателите на живописното изкуство ще могат да се насладят на над 30 творби от различни автори. Част колоритните картини са рисувани от Генко Генков, Борис Ненов, Ненко Балкански, Димитър Киров и др.

Друга интересна експозиция, изложена в залите на музея, е на отдел "Етнография“. Организирана е от Румяна Хаджиева – главен уредник на отдела, и представя великденски картички от миналия век. Основните акценти на изложбата са традиционната великденска украсата и типични кулинарни изделия, присъстващи на празничната трапеза, както и задължителните рисувани яйца.

Великденските картички ще накарат посетителите да усетят тръпката и вълнението на получена пощенска картичка с пощенска марка. Атмосфера, дълбоко забравена в днешното виртуално време. Картичките пресъздават онова особено чувство на близост, което в съвременните комуникации е трудно доловимо за голяма част от населението. Празникът на „Възкресението“ - Великден е немислим без рисуваните яйца и различните предмети от бита свързани с този свещен християнски ритуал.

Изложбите могат да бъдат видени до края на месец април.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов