Избрани Новини

Кално свлачище заля и затвори пътя при невестинското село Пелатиково

До свлачището се е образувало езерце с дълбочина около два метра

Кално свлачище заля и затвори пътя при невестинското село Пелатиково. "Най-страшното е, че до свлачището се е образувало езерце с дълбочина около два метра, така че в момента е напълно невъзможно да се премине по този път”, каза областният управител на Кюстендил Виктор Янев, цитиран от struma.bg.

На мястото на инцидента е изпратен булдозер, който да разчисти пътя към селата Смоличано и Сгурово, които се намират в района след калното свлачище. На мястото бе и шефката на Областно пътно управление - Кюстендил Юлия Божилова, тъй като пътят е част от републиканската пътна мрежа.

Проблемът с този път е от над 15 години. Там, както казват пътищарите, има "шкембе” - голям участък глина на дълбочина около два метра под повърхностния слой, върху който се плъзгат подпочвени води и земна маса. До този момент нито държавата, нито община Невестино е направила постъпки по укрепването на проблемния участък, по който живеещите в Пелатиково и селата след него в посока границата да могат да се придвижват.

Засега няма проблем със снабдяването на хората в региона с храни от първа необходимост, тъй като хляб и всички продукти се карат по обходния маршрут Невестино-Четирци-Ваксево-Смоличано-Пелатиково, но той е почти два пъти по-дълъг и неудобен както за хората от региона, така и за линейките на Спешен център, казаха от Областна администрация.

За набелязването на мерки за решаването на проблема в Областна администрация е свикана среща за сряда, на която ще се дискутират възможностите за справяне със ситуацията.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)