Избрани Новини

Клиент осъди банка за надута лихва

Портфейл

07-04-2015, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Eurobor паднал, но банката не намалила вноската, дори си начислила премия към лихвата

Русенец осъди една от най-големите банки в България да му върне 15 806,50 лв. надвзети лихви по ипотечен кредит, пише "Труд". Окръжният съд потвърди решението на районните магистрати в полза на потърпевшия.
В. И. А. воюва с кредитора от шест години. Човекът изтеглил 54 400 евро за жилище при 7,3% годишна лихва. По договор банката можела да вдига автоматично лихвата при увеличение на 6-месечния Euribor. Макар че показателят паднал, вноската на клиента не била намалена.
Банката дори си начислила недоговорена с кредитополучателя надбавка и премия към лихвата. Длъжникът пресметнал, че за 4 години са му прибрали 8081,73 евро. Той завел дело първо за 5000 лв. и след като съдът му ги върнал, предявил иск и за останалата част от сумата.
„Според Закона за защита на потребителите неравноправните клаузи са нищожни. Икономически затруднения изпитват не само банките, но и техните клиенти и интересите им също трябва да бъдат защитени", мотивират се магистратите. През миналия месец те осъдиха същата банка да върне на русенка 5000 лв. надвзети лихви.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)