Избрани Новини

Акция "Чисто и зелено” в храма в Брежани продължава до Великден

Всеки доброволец е добре дошъл

Въпреки студеното време и капките дъжд на Цветница много жители на планинското село Брежани се отзоваха на доброволческата акция за почистване и озеленяване на църквата "Св. Димитър” в селото, информира simitli.info. Младежи и пенсионери с разсад цветя, лопати и ножици, се отзоваха на призива за облагородяване на двора на стария храм в центъра на селото. Почистена е едрата растителност край църквата, оформени са нови цветни алеи край пътечката, водеща към входа на храма, обогатена е съществуващата цветна градина с различни видове и цветове цветя.

"Въпреки лошото време и празника все пак над 20 човека се отзоваха в неделя”, радва се кметът на Брежани Благой Стефанов. И уточнява, че акция "Чисто и зелено” край църквата продължава. Всеки ден до Великден. "Кой когато може е добре дошъл. Винаги има човек от църковното настоятелство в храма, който да посрещне доброволците и да координират работата за облагородяване на дворното място. Няма да откажем и още цветя, има още много работа по боядисване на решетките и отворите на оградата, по оформяне на декоративните оградки по цветните алеи, за освежаване и лакиране е дървеният навес в двора на църквата”, допълва управникът Благой Стефанов. От общината в Симитли чрез кметството в Брежани и от църковното настоятелство са осигурени необходими материали като вар, боя, лак и други.

От Горското стопанство в Симитли са обещали, че ще дадат и посадъчен материал за кипарисова ограда, жив плет край църквата в Брежани.

Инициаторите на акция "Чисто и зелено”   кметство Брежани, църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" и Сдружение "Хора и традиции“ призовават всеки, който има желание, да отдели време и да помогне за новия облик на храма за Великден.

Православният храм "Св. Димитър” в Брежани е в челната тройка в цяла Югозападна България на най-старите действащи православни храмове. По възраст го изпреварват само църквата "Св. Троица” в Банско и катедралният храм в Благоевград. Построен е преди 166 години, два пъти е опожаряван, но е оцелял, благодарение на миряни и дарители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов