Избрани Новини

Оранжев код за опасно време в Благоевградско днес

Алармират за повишаване на речните нива на Струма и Места

Нивата на реките в Югозапада Струма и Места, както на реките в цялата страна ще се повишават. Оранжев код за опасно време е обявен за Пиринско и още 11 области в страната . Очакват се значителни валежи с количества за денонощието 30 - 50 л/кв.м., в отделни райони и повече. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите като се позоваха на данни и прогнози от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН), цитирани от в."24 часа". Жълт код за сняг и дъжд е обявен във Враца, Монтана, Ловеч, София – област и София. Валежите в отделни райони ще са значителни. Очаква се дъждът да премине в сняг. Количества за денонощието между 15 и 30 л/кв.м. Жълт код за дъжд - в останалите области на страната. Значителни валежи с количества за денонощието между 15 и 35 л/кв.м.

До сутринта по високите полета и в Предбалкана дъждът ще е преминал в сняг. През деня ще продължи да вали. Количествата са 15-35 л/кв.м, в Рило-Родопската област и в Източна България 30-50 л/кв.м. Вятърът ще бъде слаб до умерен, в Източна България силен от северозапад. Сравнително студено за април - температурите сутринта ще са между минус 1° и 4°, след пладне между 5° и 10°.

През следващите две денонощия ще вали, но по-малко. Количествата в повечето места: в нощта срещу вторник и вторник - 5-15 л/кв.м , в нощта срещу сряда и в сряда - до 10 л/кв.м, като в северозападните и източните райони ще е почти без валежи.

От екоминистерството припомнят, че са възможни материални щети. "Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи", алармират от МОСВ.

Водните количества на реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. В резултат на прогнозираните валежи, интензивното снеготопене и високата почвена влага се очаква речните нива в цялата страна да се повишат.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов