Търсят 130 000 лв. за военни паметници

Мисия Добрич

02-04-2015, 13:58

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Два нови военни паметника ще изграждат в област Стара Загора

Заседава Областната комисия за годишнината от боевете в Добруджа през Първата световна война

Заседание на Областна комисия „Военни паметници" се проведе днес в Добрич. Основната тема бе обсъждане на инициативи по случай 100 години от боевете на Добруджанския фронт през Първата световна война.

         В указания предварително срок, общините направиха своите предложения, които бяха систематизирани от Областна администрация в Индикативен областен план за отбелязване на 100-годишнината от боевете в Добруджа на Трета българска армия през Първата Световна война 1916 - 2016 г.

         На този предварителен етап от организационно-техническата подготовка на честванията, постъпилите предложения от общините са 58 на брой, на обща стойност около 130 000 лв. Относно финансирането на мероприятията, зам. областният управител припомни, че една част от средствата ще се поеме от Националния комитет по организация на честванията, а за останалата част ще се търси дофинансиране. Ивайло Манушев допълни, че заедно с Областния управител д-р Маргарита Новоселска, предстои да осъществят срещи в Министерството на отбраната и други институции. След като се получи официална информация каква сума ще бъде отпусната за област Добрич, Областният план ще бъде актуализиран.        Сред инициативите, предложени засега в него, са: преименуване на площад в гр. Добрич на името на полк. Таслаков; международна конференция на тема "Добруджанският фронт през Първата Световна война"; изготвяне на краеведско изследване с имената на всички участници в ПСВ от област добрич и издаване на книга; изграждане на паметник, посветен на загиналите чинове от 6-та Бдинска дивизия между селата Росеново и Козлодуйци; пътуваща експозиция на открито; мероприятия на читалищни библиотеки и училища; обновяване на експозицията във Военно гробище - музей, презентации; публикации в медиите, радиопредавания и др.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"