Музикални шедьоври на първия "Блус и Джаз" фестивал

Събитието плени хиляди благоевградчани с майсторското изпълнение на участниците

Две прекрасни вечери Благоевград живя с магията на  първия по рода си „Блус и Джаз” фестивал. На 27 и 28 март жителите и гостите на града  часове наред се наслаждаваха на изпълненията на Васко Кръпката, Васил Петрoв, финландеца Ееро Турка, Стефка Оникян, "Delta Roosters", както и на Биг-Бенд Благоевград и талантливите млади изпълнители Лъчезар Кацарски и София Арабаджиева.

В първата вечер на фестивала Благоевград се потопи в приглушения свят на блуса. На 27 март, на последния етаж на един от търговските центрове, на една сцена излязоха финландецът Ееро Турка и Драган Милев-Дари, "Delta Roosters” и Подуене блус бенд. Ееро Турка и Драган Милев-Дари подгряха обстановката с блус парчета, изпълнени на уникални инструменти, на които са свирели и някои от основателите на този стил музика - кофа, уред за пране.

"Delta Roosters” - най-свежата българска блус формация, впечатли не само с вокални умения, но и с прецизно инструментално майсторство.

Финалът бе грандиозен с най-обичаната блус банда - Подуене блус бенд и с блус идола Васко Кръпката. Почитателите на блуса пяха и танцуваха под звуците на "Нека има светлина", "Няма бира", "Ден след ден". Завършекът бе зашеметяващ. На сцената излезе благоевградският талант, владеещ до майсторско ниво хармониката - Лъчезар Казарски. Заедно с Подуене блус бенд и Васко Кръпката те импровизираха в блус ритъм и припомниха, че блусът е неостаряваща музика, обичана от всички поколения.

През втората фестивална вечер благоевградчани се насладиха на най-доброто от света на джаза. Вечерта бе посветена на 100-годишнината от рождението на Франк Синатра.

От 19.30 часа на сцената на  ДТ „Никола Вапцаров” едночасов концерт изнесоха Стефка Оникян, нейните талантливи студентки и пианистът Росен Парлапанов.

Биг Бенд - Благоевград също възхити залата със своите изпълнения под умелото ръководство на Борис Янев. Инструменталните импровизации бяха допълнени от гласовете на Благоевград Лъчезар Кацарски и София Арабаджиева.

Българският Франк Синатра – Васил Петров, очарова с присъствие и глас благоевградската публика. Кулминацията на вечерта бе изпълнението на Лъчезар Кацарски на песента на Франк Синатра “My Way” в дует с Васил Петров, което накара публиката да се изправи на крака и бурно да аплодира.

Със своя съвършено нов формат „Блус и Джаз” фестивал Благоевград 2015 няма аналог в България. Той даде заявка за още много години успешно развитие на новия фестивал в Благоевград.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен