Фондация "Димитър Бербатов" обявява успелите деца на България

Еекспертното жури ще заседава след месец

За седми пореден път Фондация „Димитър Бербатов“ представя успелите в рамките на последната година българчета. От 20 декември 2014 г. до 15 февруари 2015 г. по установен ред постъпваха номинации за децата в ученическа възраст с постижения в изкуствата, науките и спорта през 2014 г.
„Добре дошли на членовете на Клуб 2014! Виждам, че отчитаме устойчиво развитие на голяма част от децата, които познаваме от предходните години. И с радост посрещаме новите имена, които тепърва ще следим“ – каза учредителят на едноименната фондация, благоевградчанинът Димитър Бербатов.
В Клуб 2014 най-много са децата от областите София, Варна и Пловдив, следвани от Кюстендил, Търговище, Бургас, В. Търново, Хасково, Габрово, Русе, Ст. Загора, Ловеч, Плевен, Враца, Разград и Шумен, Благоевград, Добрич и Перник, Силистра и Смолян, Пазарджик и Сливен, Видин, Кърджали и Ямбол. Няма включени само от област Монтана.

Най-много, както всяка година, са представителите на НМУ „Любомир Пипков“ - София. Следват го МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна и СМГ „Паисий Хилендарски“. Тези училища традиционно излъчват и финалистите за Голямата награда на фондацията. Сред общообразователните училища най-представено е СОУ „Николай Катранов“ – Свищов.

Преобладават номинациите в област Изкуства, а по възрасти – група V-VІІІ клас. „В изкуствата се запазва тенденцията най-силни постижения да имат пианистите, а най-малките да имат най-многобройни изяви в изобразителното изкуство. При математиците се появяват нови конкурси, които се провеждат дистанционно и това позволява да има много участници. В спорта преобладават занимаващите се с бойни изкуства“ – сподели първи впечатления изпълнителният директор на фондацията Димитрина Ходжева, цитирана от struma.com. Постъпилата информация тепърва ще бъде анализирана. Четири от децата на фондацията, които вече са студенти, са се номинирали за последно. Регламентът предвижда номинация на студенти първокурсници с успехите им от последната ученическа година.

В момента тече оценяване и ще започне подготовка на церемонията по връчване на наградите на най-добрите. Тя обичайно се провежда в края на май - началото на юни, когато Димитър Бербатов е в страната.
Проектът “Награди за успелите деца на България” традиционно се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката и на Асоциацията на българските училища в чужбина. Повече за проекта и номинираните можете да прочетете на уебсайта: http://dberbatov.org/projects/nagradi/ или на Фейсбук страницата: http://on.fb.me/QFD3NB Основната мисия на Фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Фондацията се самоопределя за осъществяване на дейност в обществена полза. Тя е неправителствена, нерелигиозна и политически независима обществена организация.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"