Избрани Новини

От лятото осигуряват почасова заетост в малките общини

По този начин ще бъде осигурена работа на обезкуражените хора

Проект за почасова заетост с ваучери ще започне до лятото, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във Велико Търново, предаде БНР.

Той очаква по този начин да бъде осигурена работа на обезкуражените хора.

Вицепремиерът посочи, че почасовата заетост с ваучери е особено важна за райони, в които общините са единствен работодател.

"Има много общини, особено по-малките, в които програмата на кметството за публична заетост е единствената възможност. Ние всички знаем. Това е и очакването на обществото ние да потърсим възможност за трайна заетост за хора, които не да ги наемат за по два-три месеца, а да може да се създаде възможност да работят повече. Принципът вече ще бъде за извършена работа. Ще има възможност тези хора да получават осигуровки, да им се отчита стаж. След това със средствата, с които се финансират помощите за безработни, ще започнем да финансираме”, поясни социалният министър.

Калфин посочи, че почасово ще могат да се наемат хора например за гледане на възрастни и за помощ в домакинството и добави, че се търси възможност програми за заетост да бъдат насочени към земеделските производители, които често са единствени работодатели в своите райони.

„Трябва да стигнем до тези хора, които са обезкуражени и смятат, че няма възможност, няма перспектива”, категоричен е Калфин. Социалният министър е гост на тържествата за празника на Велико Търново.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов