Избрани Новини

Повече пари искат земеделците

Повече пари за по-малко плодородна земя

Земеделски производители, които отглеждат житни култури от Благоевградско, настояват държавата да въведе диференцирани плащания и да се отпускат повече средства за по-малко плодородните почви, информира БНТ. Според земеделски поризводители, ако финансовата помощ за декар обработваема площ не се увеличи, голяма част от тях ще се откажат да обработват земите си. Земеделските стопани поставиха проблема на среща с представители на земеделското министерство в Благоевград. Йордан Димитров отглежда около 6 хиляди декара с царевица и пшеница в района на Благоевград. Земя е взел под аренда. Мъжът разказа, че получава държавна помощ от 27 лева за декар. Според него финансовата помощ за по-слабо плодородните земи трябва да се увеличи. “Тук добивите са до 200 килограма, в Добруджа са до 600 килограма. По 30 стотинки житото в Добружда и тук, като дадеш на собственика 30-40 килограма и 30-40 за семе ти остават 100 кила”, направи равносметка той.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров каза, че критерият за помощта е справедлив и е площ, а не на декар. “Не може да заявиш един земеделец да отглежда и да получава определен добив. По-скоро е следното: дават се тези помощи, пък всеки земеделец съгласно региона си, да гледа това, което той прецени”, каза заместник-министърът.

До 10 тютюнопроизводителите ще получат подпомагането от държавата за предходната година, каза още пред земеделските производители заместник-министърът.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)