Избрани Новини

Гледат делото за смъртта на Чората

Петимата обвиняеми за убийството му полицаи настояха делото да не се възобновява

Върховният касационен съд даде ход на делото, с което главния прокурор поиска възобновяване на процеса за смъртта на Ангел Димитров–Чората, съобщава TV7. Подсъдими по делото са полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов.

Чората почина по време на арест в акция "Респект" през 2005 г. За убийството му петимата полицаи бяха осъдени на първата инстанция на 18 или 16 години затвор. През 2011-та след подкрепа от тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, ВКС отмени присъдите на петимата и ги призна за невинни.

Близките вече осъдиха държавата в Европейския съд. Именно след това решение стартира и днешното дело. Днес петимата полицаи настояха делото да не се възобновява и посочиха експертизата на покойния професор Стойчо Раданов за това, че Чората е починал заради черепно мозъчна травма от побой, за невярна. Според адвокатите на полицаите Чората е имал леки теренни травми при ареста, но те не са довели до смъртта му . Решението се очаква в двумесечен срок.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов