Избрани Новини

Депутат предлага пациенти да не плащат, ако са недоволни от лечение

Мисия Бургас

14-03-2015, 16:02

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатите ще гласуват създаване на комисия по случая с КТБ

Всеки месец да се публикува какво плаща касата на болниците, иска Семир Абу Мелих от ГЕРБ

 „Обществото и всички ние ценим усилията към хората с онкологични заболявания. Работата ви е мисия, защото вие спасявате всъщност следващите хора, които се изправят пред рака “. Това заяви народният представител и член на парламентарната комисия по здравеопазване от ГЕРБ Семир Абу Мелих в Бургас. Той участва в национална конференция по проблемите на рака, която се провежда в града.  Във форума участват 17 неправителствени организации от цялата страна, които помагат на хора с онкологични заболявания. 

Семир Абу Мелих посочи Бургас като пример за работещи модели в здравеопазването и НПО, които трябва да се разпространят в цялата страна.  

Той обсъди с присъстващите и основни аспекти от дейността на здравната комисия, както и предстоящи предложения за промени в Закона за здравното осигуряване.

„Очаква се от 2016 г. да има  два основни стълба, които ще осигуряват финансиране за българските граждани. От една страна това са здравните вноски от месечните възнаграждения, а от друга ще има допълнително здравно застраховане. Започваме стъпки в посока пациентът да знае на кого дава парите си и за какво, колко качествена услуга ще получи. Предстои да предложа на първо четене и промени в посока качествено обслужване на пациентите и възможност за оплакване, ако не е доволен от предоставената услуга, така че да не заплати за нея, ако има установени нарушения“, допълни още Семир Абу Мелих.

Като пример за подобен механизъм в здравеопазването той посочи Австралия, където жителите 15 дни след посещение при личния лекар получават чек,за да заплатят използваната услуга, но ако имат основателни възражения не заплащат за нея.

„Всеки ще може да коригира системата, да се стига до бърза обратна връзка и подобряване на отношението между лекар и пациент. Настоящото правителство работи в посока по-голяма прозрачност на НЗОК. Лично моето мнение и предложение е  всеки месец да се публикува какво е платила НЗОК на всяка болница“. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов