Избрани Новини

Петчасова акция в Пирин спаси майка и син

Десетина планински спасители са ги изтеглили с лебедка

Поредната тежка спасителна акция проведоха служителите на ПСС – Банско. Цели пет часа те се борели с усложнената обстановка в Пирин планина и с опасността от лавини, за да спасят майка и син, попаднали в опасни улеи, пише standartnews.com. В четвъртък около 16,00 часа в ПСС получили сигнал за бедстващи 55-годишна жена и 36-годишния й син от София. Те били в края на един от улеите в района на Демянишка долина, под връх Тодорка. Снегът бил до кръста и двамата нямало как да се измъкнат и да продължат към ски зоната. Те са карали екстремни ски по необработени терени.

Веднага на акция са вдигнати десетина планински спасители. Те са преценили, че районът е лавиноопасен и единственият вариант бил да се използва лебедка за изваждането на двамата.

Бедстващите са изтеглени нагоре със спуснатите около 200 метра въжета. Двамата не са пострадали, но били силно изплашени и стресирани.

"Спасителната операция беше много тежка, цяло чудо е, че двамата не са предизвикали лавина. Имаше голям риск и за нас. Приключихме успешно акцията към 21,00 часа", споделиха планински спасители.

Припомняме, че преди дни лавина погуби живота на трима души. Този случай обаче не спря любителите на екстремното каране и спасителите имаха още няколко случая, при един от които падна още една лавина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов