Избрани Новини

Задържаха мъж, опитал да изгори контрабандни цигари

8 кг тютюн е намерен в тайници на лек автомобил на кооперативния пазар в Сливен

От началото на 2014 година до сега от служители на ОДМВР-Сливен са иззети близо един милион и половина къса цигари на стойност над 500 000 лева. Образувани са 178 досъдебни производства. Съставени са 62 акта за административни нарушения по закона за акцизите с наложени глоби за 124 000 лева.

При операция, проведена на 11 март 2015 г., от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в Сливен е задържан 59-годишен мъж при опит да изгори 8000 къса цигари без бандерол, с които е търгувал. При проверка в дома на 59-годишния А.М, намиращ се в сливенския квартал "Надежда" същият е направил опит да унищожи чрез изгаряне в печка за отопление, държаните от него акцизни стоки без бандерол. При незабавните действия на полицейските служители са иззети 8000 къса цигари без акцизен бандерол от марките "ЛМ", "Карелия", "ОМЕ". По случая е започнато бързо досъдебно производство за извършено престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

В 21,00 часа на 11.03.2015г., на път ІІ-48, в индустриалната зона на град Котел, в хода на специализирана полицейска операция, полицейски екип спира за проверка лек автомобил "Ford Fusion", управляван от жена на 53 години от с. Ябланово. С нея са пътували мъж на 26 години от с. Звезделина, общ. Кърджали и жена на 70 години от с. Ябланово. При проверката полицейските служители намират в специално пригодени тайници под предните калници на автомобила и облегалките на седалките 8 кг. тютюн в полиетиленови пликове.
Тютюнът е иззет, като по случая е образувано бързо досъдебно производство.

На 12 март 2015 г. са задържани мъж и жена, които разпространяват цигари без бандерол в района на кооперативния пазар в Сливен. При опит да им бъде извършена проверка от служители на "Териториална полиция", към РУМВР-Сливен, те побягват и правят опит да се укрият. След кратко преследване са заловени и отведени в РУ-Сливен.

В тях са намерени и иззети 2300 къса с цигари, без акцизен бандерол от различни марки. Мъжът е на 25 години, жената е на 42 години и двамата са многократно задържани за същата дейност.

Работата по противодействие на търговията с акцизни стоки, без бандерол е един от основните приоритети в дейността на Областната дирекция на МВР в Сливен.

Специализираните операции се осъществяват на териториите на общините Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Извършват се проверки в търговски обекти, районите на пазари, автогари, частни имоти и жилищни квартали.

По време на ежедневните специализирани операции за 2014 година са образувани 164 досъдебни производства, от които 89 бързи и незабавни. Съставени са 22 акта за установяване на административни нарушения по закона за акцизите, като наложените глоби са над 1000 лева на акт. От 2014г. до март 2015г. са установени 137 извършители на престъпления по чл. 234б, ал.1 от НК. Голям процент от тях са задържани многократно.

Въпреки ангажирането на наказателната отговорност и наложените съответни наказания, установените нарушители продължават да упражняват незаконната дейност. Явно наложените наказания, повечето от които са "Пробация" по НК, не постигат целта си да превъзпитат нарушителя и окажат превантивно влияние върху останалите . За това сочи и факта, че срещу едно и също лице са заведени няколко досъдебни производства.

От началото на 2015 година до момента са започнати 14 досъдебни производства, от които 8 бързи. Съставени са 40 акта с наложени глоби за около 80 000 лева. Иззетите цигари за първите месеци на 2015 година са близо 130 000 къса. При специализирани полицейски акции през 2014 година полицията в Сливен е иззела 1 350 000 къса цигари, без бандерол, предназначени за разпространение на територията на Сливен и региона.

Операциите, провеждани на територията на ОДМВР-Сливен срещу незаконната търговия и контрабандата с акцизни стоки без бандерол продължават. Усилията на служителите на икономическа полиция и останалите звена са насочени към ефективното и резултатно противодействие на престъпленията против данъчната и финансовата система.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов