Избрани Новини

Започват ваксинациите срещу "син език" в Стралджанско

На този етап агнета няма да се ваксинират

В края на седмицата в община Стралджа стартира задължителната ваксинацията на крави, телета и овце за син език. Във връзка с кампанията в Стралджа се проведе среща на кметове и кметски наместници, Общинска епизоотична комисия, представители на РУ "Полиция" с д-р Стоян Колев, нач.отдел "Здравеопазване на животните" към Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол и д-р Вълчо Вълчев, официален ветеринарен лекар при Общинска ветеринарна служба Стралджа.

Присъстващите получиха конкретните указания от д-р Колев за провеждане на ваксинацията, запознаха се със заповедта на изп. директор на БАБХ за прилагане на ваксината, мерките за профилактика, ограничения и ликвидиране на болестта. Кметът на общината Митко Андонов, който председателстваше срещата, изрази увереността си, че ваксинацията срещу син език в общината ще бъде проведена отговорно, дисциплинирано и ефективно. С грижа за запазване здравето на животните и хората кметове и км.наместници ще извършат информативната и контролна дейност, ще организират срещи с пастирите и стопаните на животните.

Ваксинирането изгражда траен имунитет на животните, то не вреди на млякото и месото, потвърдиха ветеринарните специалисти. На този етап агнета няма да се ваксинират и ще останат неимунни за пролетните празници.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов