Избрани Новини

Започва ремонт на жп гарата в Благоевград

Ремонтът е след сигнал на писателката Евгения Йорданова

След сигнал на граждани за лошото състояние започва ремонт на жп гарата в Благоевград, информира struma.com. Ремонтните дейности ще извърши Националната компания „Железопътна инфраструктура”. Жителите смятат, че именно жп гарата в Благоевград е най- занемарената сграда в цяла Югозападна България.

Счупени прозорци, паднала боя са само част от неприятния пейзаж на гарата в областния град. От Национална компания „Железопътна инфраструктура” обещават, че ще ремонтират настилката на пероните, навесът ще бъде пребоядисан, а за инвалидите ще бъдат изградени тоалетни. В същото време от Български държавни железници вече са започнали проучване за трасе на новата високоскоростна жп линия, която ще минава успоредно на АМ Струма в землището на село Покровник.

По този начин жп гарата ще бъде изведена извън града, а влаковете няма да влизат в областния център. Мнозина смятат, че това ще затрудни придвижването на хората от бъдещата гара към града. Други пък си припомнят, че преди повече от 40 години настоящата жп гара също е била извън града. Остава обаче проблемът с товарните влакове, които няма как да бъдат изведени извън града. В момента голяма част от тези влакове спират за товаро – разтоварна дейност на жп гарата. Товари с тях превозват БТ Благоевград и петролната база на Лукойл. При положение, че все пак БДЖ успее да прокара новата жп линия, то тогава бъдещият подлез при квартал Грамада става излишен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов