Избрани Новини

Ден на биологичното земеделие в програмата на "Агра"

Парите

06-03-2015, 07:39

Снимка:

www.economic.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Представят успешни модели на ферми с подобрена енергийна ефективност

Как една млечна ферма може да увеличи качеството на продукцията си, като в същото време намали разходите за ток? Отговорът е като подобри енергийната си ефективност. Нагледен пример какво това се случва в реалността е проектът на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия”.
 Проектът ще има специално представяне на Международната селскостопанска изложба АГРА 2015 в Пловдив, на семинар на 6 март (петък), Деня на биологичното земеделие от 10,30 до 11 часа в Зала „България“ на Конгресния център.
В три пилотни ферми в страната – гр. Цар Калоян, Разградско, в с. Момино село, Пловдивско и в с. Добродан, Троянско са изградени и действат комбинирани инсталации за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. Фермите вече разполагат с повече топла вода за миене и почистване, вече оползотворяват и енергията, отделяна при охлаждането ва млякото. И като допълнение на два резултата, фермите вече плащат но-ниски сметки за ток: с една трета по-ниски. Очакванията са към края на проекта през лютото на 2016 разходите за електричество на трите ферми да са намалели наполовина.  
„Надяваме се да привлечем вниманието и на други млечни ферми в България да обмислят какво да направят, за да подобрят своята енергийна ефективност, а по този начин и конкурентоспособност. За комбинирани инсталации за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници, които работят в пилотните ферми, ще могат да кандидатстват по ПРСР“, обяснява управителят на  „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов.
Партньори на „Биоселена“ в проекта са Тракийски университет – Стара Загора и Norges Vel, най-старата неправителствена организация в Норвегия. „Подобен тип инсталации освен че подобряват качеството на млякото в съответствие с новите изисквания на ЕС, спестяват и пари на фермера, защото се използва възобновяем източник – безплатна енергия от слънцето“, казва Йохан Елингсен от Norges Vel, който заедно проф. Радослав Славов от Тракийски университет – Стара Загора ще представи проекта. „Смятаме, че с разработването на проекта ние бихме помогнали на фермерската общност да подобри своята ефективност“, допълва професор Славов. Георги Матански от фермата с. Момино село ще разкаже за досегашните резултати по проекта от личен опит.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов